6. sept 2012

Euroopa keeltepäev 26. septembril Narva kolledži uues õppehoones


26. septembril tähistatakse Euroopa keeltepäeva, et seeläbi tähtsustada kõiki Euroopas kõneldavaid keeli: nii suure kõnelejaskonnaga keeli kui ka murdeid, nii põliskeeli kui ka uusi keelekujusid.
Osalejad
Eestis korraldab keeltepäevaga seotud üritusi Euroopa Komisjoni tõlketeenistus ning selleaastane peaüritus toimub Narvas koostöös Tartu Ülikooli Narva Kolledžiga. Kolledži aatriumis leiab aset traditsiooniline keelte ja kultuuride päev, kus oma tegevust tutvustavad kultuuriinstituutide ja saatkondade esindajad. Sel aastal on esindatud Briti Nõukogu, Rootsi Saatkond, Taani Kultuuri Instituut, Soome Instituut, Puškini Instituut, Goethe Instituut, Ungari Instituut, Prantsuse Instituut, Austria Saatkond, Võru Instituut, Eesti Instituut, Fenno-Ugria Asutus, Poola Saatkond ja Euroopa Komisjoni esindus Eestis.
Lavaprogramm
Lavaprogramm kestab orienteeruvalt 12.30 kuni 16.30. Programmis osalemiseks oleks kena, kui lapsed saaksid ette valmistada väikesed presentatsioonid, milles tutvustatakse ühte keelt ja riike, kus seda keelt räägitakse. Nt mis keelkonda see keel kuulub, kui palju on selle kõnelejaid, kui palju on selle keele murdeid või dialekte ja kus neid kõneldakse. Samuti tähtsamad või õpilastele enim meeldivad kirjandusteosed selles keeles, ka laulud või näidendid. Oleks tore, kui etteaste hõlmaks nii näitlikku materjali (võib olla nt Powerpoint esitlus) kui ka mõnda laulu või muusikapala, mida lapsed ise esitavad või tutvustavad. Registreerumiseks tuleks kooli nimi ja kontaktisiku andmed ning välja valitud keel ja riik/riigid saata Rita Niineste meiliaadressile rita.niineste@ec.europa.eu 7. septembriks 2012.
Veebiviktoriin
Nagu varasematelgi aastatel, saavad kooliõpilased keeltepäeva raames osa võtta veebiviktoriinist. Ida-Virumaalt pärit võitjad kutsutakse auhindu vastu võtma keeltepäeva peaüritusel 26. septembril Narvas.
Tasuta keeletunnid
Kogu päeva vältel toimuvad tasuta keeletunnid (30 minutit), mille käigus saab tutvuda vähemalt 10 eri keelega.
Loengud õpetajatele
Esinema tuleb Moskva Riikliku ülikooli filoloogiateaduskonna professor pr
Marina Sidorova, kes räägib vene keele õpetamisest.
Keelterikas Euroopa
Keeltepäeval esitletakse ka 20 Euroopa riiki hõlmavat keelepoliitika ja -tavade uuringut ning andmebaasi „Keelterikas Euroopa“. (Vt lisatud tutvustust)
Keeltepäeva esialgne päevakava
26. september 2012, TÜ Narva Kolledž
12.00 Avamine
12.30–16.30 Lavaprogramm (laste etteasted ja instituutide esitlused või mängud)
Samal ajal teistes ruumides: tasuta keeletunnid + keeleõppe töötoad
Filmiprogramm – suurel ekraanil on kogu päeva vältel eri keeli ja kultuure tutvustavad filmid, samuti keeleõppega seotud filmid
13–15 Moskva Ülikooli professori Maria Sidorova loeng (eraldi ruumis, õpetajatele ja muudele huvilistele)
15–17 Uuringu ja andmebaasi "Keelterikas Euroopa" esitlus (eraldi ruumis)
17.30–18.30 Väike vastuvõtt koostööpartneritele ja osalejatele

Kontaktisikud:
Alo Lõoke
TÜ Narva kolledži õppedirektor
alo.looke@ut.ee
52 53 801
Rita Niineste
Keelenõustaja
Euroopa Komisjoni esindus Eestis
DGT-Tallinn
Tel. 626 44 03
e-post: rita.niineste@ec.europa.eu
Allikas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar